MENÜ

HABER
LER

Isı Sayaçlarının Muayene İşlemleri

Isı Sayaçlarının Muayene İşlemleri


Sayaçların muayene hakkında bilgilendirme

06/07/2018 tarih ve 30470 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muayene Yönetmeliği ile ısı sayaçları ( Kalorimetre ) ,Elektirik , doğalgaz ve su sayaçları mevzuata dahil edilmiştir.

İmal yılını 5 yıl doldurmuş olan tüm sayaçların muayene edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Testten geçen sayaçlar için 5 yıl kullanım hakkı verilmiş olup testten geçmeyen sayaçlar ise kullanımı yasaklanmıştır.

 

Neden test yapılmalı?

Isı sayaçlarının su ile teması ve tesisatlardaki etkenlerden dolayı hassasiyetlerinin bozulması kaçınılmaz hal almaktadır. Bu sayaçlar sayesinde dairelerdeki kullanımlara göre yakıt bedelleri hesaplanmaktadır. Düzenli peryotlarda yapılan bu testler sayesinde arızalı sayaçların tespiti yapılıp kullanımlardaki haksızlığın oluşmasını engellenmesi hedeflenmiştir. 

Ceza tutarı nedir?

Damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı 3516 sayılı kanun hükümlerine göre 669 TL ile 13,375 TL arasında idari ve para cezası mevcuttur.

 

Sayaç testlerini nereden nasıl yaptırılır ?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başvurusu onaylanmış ve yetki verilmiş servisler muayeneleri gerçekleştirmektedirler. Site yönetimleri binalarındaki sayaçların yılına göre bu yetkili firmalara başvurularını gerçekleştirerek işlemleri başlatmak için ön taleplerini oluşturmaktadır. Yapılan başvurulardan sonra verilen süre zarfında sayaçlar gönderilerek yetkili firmalarca testleri gerçekleştirilmektedir.

Etiketler